Απρίλιος, μήνας ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό: Οδηγοί και επιμορφώσεις της Πρωτοβουλίας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών όπως είναι και η Ελλάδα να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα αυτιστικά άτομα σε όλο τον κόσμο. Ορίστηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (A/RES/62/139), την 1η Νοεμβρίου 2007 και εγκρίθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007.
Όχι μόνο αυτή η ημέρα, αλλά ολόκληρος ο Απρίλιος θεωρείται μήνας ευαισθητοποίησης αλλά και αποδοχής του αυτισμού.
Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων επιδιώκοντας να συμβάλει στην εξοικείωση με τα βασικά σημεία που συνθέτουν τον πολύπλοκο κόσμο των αυτιστικών ατόμων, παρουσιάζει έναν μίνι-Οδηγό που απαντά στις κυριότερες απορίες που μπορεί να έχει ο καθένας μας για το θέμα αυτό.
Τη σύνταξή του ανέλαβε η Κατερίνα Παπανικολάου, Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΓΝΠ «Η Αγία Σοφία”, ιδρύτρια του Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού του ίδιου νοσοκομείου και Επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων στην Αθήνα
Επίσης, η Πρωτοβουλία συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών γύρω από τον αυτισμό μέσω του Προγράμματος Βασικής Επιμόρφωσης, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει θέματα που αφορούν αναπτυξιακές διαταραχές. Επίσης, επικαιροποιημένες πληροφορίες για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας μπορεί κανείς να βρεί κάνοντας κλικ εδώ. Η Πρωτοβουλία έχει ήδη συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για Παιδιάτρους και Επαγγελματίες Υγείας στην Ανίχνευση Προβλημάτων Ψυχικής Υγείας, την ευαισθητοποίησή τους σε ζητήματα αυτής της διαταραχής.
Διαβάστε τον μίνι-Οδηγό για τον Αυτισμό της κας Παπανικολάου κάνοντας κλικ εδώ.
Όλοι οι Οδηγοί και οι επιμορφώσεις της Πρωτοβουλίας υλοποιούνται σε συνεργασία με το Child Mind Institute, με αποκλειστική υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ.