Η Πρωτοβουλία επιμορφώνει δικαστικούς για την παιδική προστασία
Σε Επιμορφωτικό Σεμινάριο Δικαστικών Λειτουργών με θέμα «Διακρατικά και εθνικά προγράμματα και σχέδια δράσης για την προαγωγή της φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης – Οργάνωση Δικαστηρίων για την εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων» συμμετείχε η Πρωτοβουλία αυτό το διάστημα.
Στα σεμινάρια, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησαν εισηγήσεις με τίτλο “Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη: το καίριο παράδειγμα της Παιδικής προστασίας” και «Συνεργασία Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για Παιδιά και Εφήβους και Δικαστικών Λειτουργών» ο Νίκος Ζηλίκης και η Λίλιαν Αθανασοπούλου, παιδοψυχίατροι, επικεφαλής του κέντρου αναφοράς μας στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα.
Στο Σεμινάριο της 12ης Νοεμβρίου ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε στους 445 ενώ στις 9 Δεκεμβρίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 390.
Το σεμινάριο επικεντρώθηκε σε καινοτόμες πρακτικές για την προστασία των παιδιών στο πλαίσιο της δικαιοσύνης, με έμφαση στη διυπηρεσιακή συνεργασία, τα προληπτικά μέτρα και το ρόλο του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ειδικότερα, το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά, προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών και να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες τους. Οι ομιλητές κάλυψαν μια σειρά θεμάτων σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των δικαστικών λειτουργών και άλλων φορέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών και των εφήβων, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι νεαροί παραβάτες. Ειδικότερα, τονίστηκε η σημασία των καινοτόμων προσεγγίσεων που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκά πλαίσια, καθώς και ο ρόλος των τεχνών, του κινηματογράφου, του αθλητισμού και της αρχαιολογίας στην πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας.
Αναφορικά με το σεμινάριο, η κυρία Αθανασοπούλου δήλωσε:
«Όλοι όσοι εργαζόμαστε καθημερινά με παιδιά κι εφήβους που εμπλέκονται με τη δικαιοσύνη, αντιλαμβανόμαστε συνεχώς πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ δικαστικών λειτουργών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, χωρίς την απώλεια του ιδιαίτερου ρόλου της κάθε πλευράς, αλλά (συμβολικά) σαν ένα φροντιστικό γονικό ζεύγος που συνομιλεί και συνεργάζεται με επίκεντρο το παιδί .Οι επιμορφωτικές συναντήσεις διευρύνουν αμοιβαία τους ορίζοντες και ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο παιδί, δεν το επανατραυματίζουν και συντελούν στο να χτίσει και μια πεποίθηση λειτουργίας των θεσμών»
Αντίστοιχα, ο κύριος Ζηλίκης επισήμανε:
«Μετά την εμπειρία των δύο σεμιναριακών συναντήσεων, η διαπίστωση είναι ότι η επικαιρότητα φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων, με κίνδυνο να περάσουν σε δεύτερη μοίρα προβλήματα που ωστόσο είναι εξίσου σοβαρά, όπως παραμέληση-κακοποίηση και παιδική προστασία, συγκρουσιακά διαζύγια και ζητήματα επιμέλειας, τα οποία είναι διαρκώς παρόντα στις συνεργασίες μας με το δικαστικό σώμα».