Νέα δημοσίευση: Χρήσιμο υλικό από το YES για αξιοποίηση στα σχολεία

Έπειτα από αίτημα των εκπαιδευτικών που συνεργάστηκαν με το Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES και συμμετείχαν σε επιμορφωτικά προγράμματα της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων, για τη δημοσίευση αξιοποιήσιμου υλικού του YES, δημοσιεύουμε σήμερα το εγχειρίδιο "Δράσεις Διαλόγου για την Ψυχική Ευημερία και Ευεξία των Εφήβων" και το παράρτημά του, "Παιχνίδια Ομάδας που χρησιμοποιήθηκαν στις Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες". Το υλικό αυτό, που συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος της Πρωτοβουλίας, περιλαμβάνει διάφορες δράσεις διαλόγου που πραγματοποιήθηκαν στις Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες YES αλλά και σε συνεργαζόμενα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προτείνονται προς αξιοποίηση σε σχολεία της β'βάθμιας εκπαίδευσης, με την κατάλληλη προσαρμογή που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση. 

Οι δράσεις διαλόγου στα σχολεία έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών για θέματα που άπτονται της ψυχικής ευημερίας και ευεξίας τους, με στόχο τη συναισθηματική και κοινωνική τους ενδυνάμωση. Το υλικό που δημοσιεύουμε σήμερα, αξιοποιεί την εμπειρία δύο ετών υλοποίησης του Προγράμματος YES, αλλά και την πολύχρονη εμπειρία των συντελεστών του, όπως και ιδέες και εμπειρίες εκπαιδευτικών που συνεργάστηκαν με το πρόγραμμα ως σήμερα. Υπεύθυνος σύνταξης της πρότασης αυτής είναι ο Γιώργος Μόσχος, διευθυντής του Προγράμματος Νεανικής Συμμετοχής YES, πρώην Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Την επιστημονική ευθύνη για τις αναφορές σε ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας έχει η Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων και Διευθύντρια της Πρωτοβουλίας, Δρ Αναστασία Κουμούλα. Στο κείμενο της πρότασης συνέπραξαν επαγγελματίες ψυχικής υγείας του φορέα και μέλη της συντονιστικής ομάδας του Προγράμματος Νεανικής Συμμετοχής.

Όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι εκπαιδευτικοί, μέσα στο πλαίσιο και τα όρια του ρόλου τους, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με μαθητές και μαθήτριές τους σχετικά με διάφορα θέματα που αφορούν την ψυχική τους υγεία. Στο εγχειρίδιο προτείνονται δράσεις και τεχνικές που μπορούν να αξιοποιηθούν ολικά ή μερικά, ανάλογα με τους παιδαγωγικούς στόχους των εκπαιδευτικών, ενώ για χειρισμούς που αφορούν συγκεκριμένα αιτήματα μαθητών προτείνεται η συνεργασία με ειδικούς ψυχικής υγείας των σχολικών μονάδων.  

Κατεβάστε το βιβλιαράκι "Δράσεις Διαλόγου για την Ψυχική Ευημερία και Ευεξία των Εφήβων" εδώ, και το παράρτημά του ""Παιχνίδια Ομάδας που χρησιμοποιήθηκαν στις Εφηβικές Συμβουλευτικές Ομάδες", εδώ.

Το υλικό του YES εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Child Mind Institute της Νέας Υόρκης και με αποκλειστική στήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ.